czwartek, 1 stycznia 2015

Jak zrobić sernik z masą kajmakową?


Puszysty twaróg, kruche, czekoladowe ciasteczka i smak krówkowych cukierków - sprawdźcie, jak słodko i pysznie można rozpocząć nowy rok z Bakewithstyle :)



Pomyślałam, że oprócz domowej szarlotki według przepisu mojej mamy (kiedyś na pewno się nim z Wami podzielę! (: ), upiekę na Sylwestra i Nowy Rok coś nieskomplikowanego, ale o wyjątkowym smaku. Zawsze, kiedy poszukuję czegoś nowego, startuję od przeglądania mojewypieki.com - to już kolejny przepis pani Doroty Świątkowskiej, który tu zamieszczam. I choć za każdym razem, kiedy piekę sernik mam w sobie nutkę niepewności czy nie napowietrzyłam go zbytnio i czy nie opadnie, nigdy swojego eksperymentowania z blogiem tej Pani nie żałuję. Sernik z dulce de leche został moim ulubionym ciastem nr 2!


Piekłam ten serniczek już trzy razy i po kilku obserwacjach zmodyfikowałam nieco proporcje składników.


***

Składniki na spód:

200g ciastek pełnoziarnistych/kakaowych w czekoladzie
60g masła roztopionego i przestudzonego
łyżeczka cynamonu


Wszystko wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników w lekko wilgotną, piaskową masę.

Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 21cm, ale jeśli macie większą, dajcie odrobinę więcej wszystkiego) wykładamy papierem do pieczenia i dokładnie spinamy tortownicę. Wsypujemy piaskową masę ciasteczkową i delikatnie wyrównujemy ją, wklepując w dno. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 30-40min do lodówki.





Składniki na masę serową:

750-800g twarogu tłustego lub półtłustego
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
500g masy kajmakowej (dobrze smakuje waniliowa)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

+ kilka kostek czekolady do ozdoby


Wszystkie składniki wyjmijcie sobie chwilę wcześniej z lodówki - powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg miksujemy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa razy. Następnie miksujemy go z cukrem pudrem na gładką masę i wbijamy po kolei jajka (po każdym miksując). Wlewamy aromat waniliowy i delikatnie mieszamy.

Do masy dodajemy kremówkę i mąkę ziemniaczaną, miksujemy, ale nie za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Napowietrzona masa bardzo szybko rośnie w piekarniku, a później niestety opadnie. Zmiksowaną masę serową dzielimy na dwie części według uznania - ja dzielę na dwie w miarę równe połowy. Jedną część miksujemy z 200g masy kajmakowej. 

Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy otrzymaną masę serową z masą kajmakową. Na całość wykładamy masę kajmakową, która została nam w puszce. Na sam koniec wylewamy masę serową z pierwszego podziału. Jeśli chcecie, możecie wykałaczką lub widelcem zrobić "marmurkowe wzorki" na serniku, sięgając patyczkiem do głębokości masy serowej z masą kajmakową.





Noworoczny sernik pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 60-75min (za pierwszym razem w większej tortownicy wystarczyło mi 40min, za drugim, w mniejszej, 75min). Ciasto studzimy w ciepłym, uchylonym piekarniku, a następnie wsadzamy na całą noc do lodówki.
Wierzch możecie przyozdobić roztopioną czekoladą.

Smacznego! :)





Ania

8 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie! lubię Wasze przepisy! zawsze są proste i każdy sobie z nimi poradzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, a ten wygląda pysznie! Podziwiam autorkę, bo ja zazwyczaj idę na łatwiznę i nie mielę sera tylko kupuję gotowy w wiaderku :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki mieleniu unikamy "grudek" - o ile w białym serniku nie są widoczne, tyle w masie serowej z kajmakiem może to wyglądać już nieciekawie :D ser robi się bardziej aksamitny i delikatny :)

      Usuń
  3. A te czekoladowe zygzaki to jak zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są specjalne trzepaczki do tego, ja nakładam niewielką ilość czekolady na małą łyżeczkę i macham nią delikatnie poziomo w prawo i w lewo, uważając, żeby nie zrobić kleksów :)

      Usuń
  4. Ciasteczka koniecznie z czekoladą muszą być? To jakoś wpływa na sypkość tej masy ciasteczkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, mogą być Oreo albo jakieś inne, np. pełnoziarniste. Masa ciasteczkowa powinna "skleić się" na dnie tortownicy przez użyte rozpuszczone masło. :)

      Usuń